Cum sa faci un site? – Tipuri de Website

In ziua de azi orice afacere are nevoie de un website. Fie ca este vorba de o companie mare, un start-up sau doar un brand personal, ai nevoie de cel putin un website de prezentare. In aceasta postare voi prezenta cateva tipuri de website.

In urmatoarele randuri am sa prezint cele mai utilizate tipuri de website in momentul actual, si care sunt diferentele majore dintre acestea.

Inainte de a merge mai departe, asigura-te ca ai citit si Cum sa faci un site? – 3 lucruri esentiale.

 

Tipuri de Website

  1. Website de prezentare / tip brosura
  2. Site-uri E-commerce
  3. Motoare de cautare
  4. Blog
  5. Community Building Websites
  6. Website informational

 

    1. Website de prezentare / tip brosura – acest tip de website este folosit de catre firme mici sau chiar si corporatii, in mod normal prezinta o afacere, un produs sau servicii; are intre 5-10 pagini sau mai mult in cazul unor corporatii si precum o brosura, obiectivul website-ului de prezentare este sa prezinte informatia intr-un mod concis si clar. Exemplu: realitymine.com sau constructii-tsc.ro

 

    1. Site-uri E-commerce – adica magazin online care ofera utilizatorului sansa sa aleaga un produs, sa-si creeze un cont si sa comande produsul; tipul acesta de website poate sa aiba de la zeci la mii sau chiar milioane de pagini, acest lucru rezultand intr-o absoluta nevoie de mari cantitati de spatiu de stocare . Exemplu: emag.ro sau amazon.com.

 

    1. Motoare de cautare – da, in caz ca nu stiai Google reprezinta tot un website, rolul site-urilor de acest gen este de a oferi unui utilizator sansa sa caute o anumita informatie in intreagul internet, sau cel putin in baza acestora de date. Exemplu: google.com sau baidu.com

 

    1. Blog – este creat de catre o singura persoana in mod general care posteaza articole despre teme deverse sau specifice. Relatarea se face intr-un mod informal, accentul cazand mai mult pe calitatea mesajului transmis decat interfata site-ului in sine. Exemplu: dorusomcutean.com sau cristianchinabirta.ro

 

    1. Community Building Websites – Facebook, Twitter, G+, YouTube sau Reddit sunt doar cateva exemple de website-uri care se bazeaza pe comunitatea de utilizatori pentru a genera continut. Construirea unui website de genul acesta este destul de dificila insa cu un concept puternic poate sa aiba sanse mari de success. Aceste site-uri au nevoie de mult spatiu de stocare si multa mentenanta.

 

  1. Website informational – se concentreaza asupra prezentarii unei teme specifice, ilustrand informatii clare si adevarate. Poate sa prezinte o singura tema sau milioane de teme diferite. Wikipedia este cel mai bun exemplu in acest caz, chiar daca platforma se incadreaza si in community building websites.

Asadar, care este tipul de website de care ai nevoie?

Ai nevoie doar de o simpla prezenta online, un website care sa iti prezinte compania/serviciile sau produsul pe care l-ai fabricat?

Ai nevoie de primul tip de website in acest caz. Vestea buna este ca un site brosura nu are nevoie de mult spatiu de stocare, poate dura doar cateva ore sau zile ca sa fie construit si, cel mai important lucru, este foarte ieftin de creeat sau poti sa il construiesti chiar tu. Preturile incep de la 200 pana la 1000 de lei, in functie de cerintele pe care le ai.
Insa, daca doresti sa il construiesti singur, pretul incepe de la 0 pana la mai putin de 100 de lei. Cu ajutorul platformelor WordPress, Wix, Webnode.ro, Websitebuilder, etc… poti sa construiesti un website de prezentare gratuit, in mai putin de 2 ore.

 

Pentru ca un site sa arate profesional are nevoie de urmatoarele caracteristici:

 

Caracteristici Esentiale

    1. URL independent – un exemplu de URL independent este http://99.80.156.121, acesta poate fii gasit in partea de sus a browser-ului. In comparatie cu fostul domeniu al acestui blog: dorusomcutean.blogspot.co.uk/, noul domeniu demonstreaza independenta fata de orice alta platforma.

 

    1. Fotografii profesionale – cand spun acest lucru nu ma refer neapart la a plati un fotograf pentru a face cateva fotografii profesionale (desi nu este deloc o idee rea), insa mergand inainte cu varianta cea mai ieftina alege sa iti faci/creezi singur fotografiile si imaginile. Atat timp cat de asiguri ca sunt la o calitate buna catre excelenta si editate intr-un mod bun, imaginile pot sa fie publicate.

 

    1. Mesaj clar si concis – asigura-te ca mesajul pe care il transmiti este clar, scurt si la obiect, fara greseli de gramatica sau punctuatie. Mesajul trebuie sa corespunda paginii in care se afla. Exemplu: nu prezenta serviciile in pagina de contact.

 

  1. Formular de contact – consider acest formular ca fiind esential intr-un website tip brosura. Se gasesc mii de exemple de formulare pe internet pe care le poti pune in website-ul tau, ba mai mult, poti sa folosesti un site precum 123contactform pentru ati crea si personaliza formularul de contact. Nu trebuie sa stii sa codezi pentru a avea un formular de contact in site-ul tau.

In concluzie, trebuie doar sa cunosti in avans ceea ce vrei sa faci si pe baza acelui fapt vei alege un tip de website.

Daca te intereseaza un pret informativ pentru un site lasa un comentariu mai jos cu tipul de website de care ai nevoie sau ia legatura cu mine pe facebook.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.