Pic 1

Demonetizare YouTube – Ce inseamna demonetizarea?

In ultima saptamana demonetizarea facuta de Youtube a cauzat un val de stiri. O multime de youtuberi si-au expus parerile online in ultimele zile, atat pe Youtube cat si pe alte retele de socializare. Hashtag-ul #YouTubePartyIsOver devenind extrem de popular pe Twitter in ultimele 2 zile.

Cand a inceput demonetizarea?

Conform mai multor surse online demonetizarea a inceput  cu mai bine de 4 ani in urma. Atunci YouTube a introdus noul algoritm care decide daca un videoclip este ‘advertisier-friendly’ sau nu, insa un utilizator era nevoit sa caute foarte adanc in statisti pentru a observa asta. In mod normal algoritmul verifica fisierul video pentru continut  inadecvat in momentul in care proceseaza fisierul, exact dupa ce upload-ul s-a completat.  In unele cazuri insa, verificarea poate sa ia pana la 48 de ore.

Cum se determina demonetizarea?

Un algoritm determina demonetizarea, nu o persoana angajata de Youtube. Algoritmul ia in considerare o multime de factori:

1. Metadata – titlul, descrierea, tag-urile, categoria, locatia, data inregistrarii, licenta, restrictie de varsta, etc..

2. Limbaj – partea audio a videoclipului joaca un rol extrem de important, daca nu respecta noile reglementari va fii demonetizat
3. Imagini – imaginile prezentate sunt de asemenea importante, in cazul in care videoclipul prezinte scene de violenta, nuditate, etc.., demonetizarea va fii initializata.

Daca unul dintre videoclipurile tale este demonetizat semnul $ intr-o culoare aurie va aparea in dreptul videoclipului tau.

$
Sursa medium.com ~ Exemplu de videoclip demonetizat.

De ce are loc demonetizarea?

Cu mai mult de un miliard de utilizatori si mai bine de 300 de ore de video incarcate pe minut, compania YouTube este obligata sa gaseasca noi metode  de a combate videoclipurile cu un continut neadecvat, care nu aduc valoare platformei, utilizatorilor sau companiilor care investesc in reclame.

Lucruri care duc la demonetizare:

– Continut sexual sugestiv, incluzand nuditate partiala si umor cu tenta sexuala;
– Violenta, incluzand expunerea ranilor grave si evenimente corespunzatoare extremismului violent;
– Limbaj neadecvat, incluzand hartuiala, injuraturi si limbaj vulgar;
– Promovarea de droguri si substante regulate, incluzand vanzarea, folosirea sau abuzul acestor substante;
– Subiecte ori evenimente controversate sau sensibile, incluzand subiecte legate de razboi, conflicte politice, dezastre naturale si tragedii, chiar daca imaginile grafice nu sunt prezentate.

Problema cea mai importanta esta ca orice videoclip din baza de date a platformei, care contine chiar si un tag cu legatura la un dezastru natural sau o problema politica va fii demonetizat. Algoritmul afecteaza o mare parte a continutului de pe YouTube in acest moment.

Probleme Raportate:

Recent, o multime de youtuberi si-au aratat revoltarea pe YouTube, dupa ce videoclipurile au inceput  sa le fie demonetizate. Potrivit medium.com, Dr. Aaron Carroll, un youtuber al carui canal este dedicat sanatatii si research-ului, a descoperit in aceasta saptamana ca 27 din videourile sale au fost demonetizate, insa nu recent,  ci de cateva luni. Desi  Youtube a remonetizat toate videoclipurile, acest exemplu demonstreaza nivelul de performanta pe care algoritmul il are in acest moment.

Exemplu
Sursa: medium.com ~ Exemplu mesaj demonetizare din partea YouTube

Problema cea mai mare fiind ca YouTube a inceput demonetizarea cu mult timp in urma, fara a comunica acest lucru nimanui.

Posibile solutii:

In momentul de fata exista o unica solutie. Un utilizator are dreptul sa ceara o re-analiza a videoclipului. Aceasta analiza este facuta de o persoana in acest caz si poate sa dureze pana la maxim 48 de ore.

YouTube - boogie2988 Channel - Print Screen
YouTube – boogie2988 Channel – Print Screen

In concluzie, ideea oamenilor de la youtube este buna, implementarea lasa doar de dorit.
Daca esti un creator la inceput de drum nu trebuie sa iti faci griji. Sansele ca aceasta problema sa te afecteze sunt minuscule, de vreme ce numai in cateva saptamani sau luni si cu un numar considerabil de vizualizari si abonati vei incepe  sa castigi bani din reclamele platformei.

 

Insa demonetizarea poate sa constituie o adevarata problema pentru marii youtuberi.
Acestia sunt nevoiti, cel putin in momentul de fata, sa ceara re-analiza fiecarui videoclip demonetizat. Un lucru cel putin enervant,  in mod special pentru cei cu zeci sau sute de videoclipuri.

Tu ce parere ai despre demonetizare, te afecteaza?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.